Kjøbenhavns Guldsmedelaug

Hvad er Skt. Loye Prisen?

OSXDaily-2012-08-27-kl.-16.02.23-619x2951-e1428513172398

 

 

 

 

 

Skt. Loye prisen 2012 blev overrakt af HKH Kronprinsesse Mary til smykkekunstner Annette Dam. (tv)

Skt. Loye prisen er den prestigefyldte talentpris på 100.000 kroner, der overrækkes af Kjøbenhavns Guldsmedelaug til en upcoming guldsmed, sølvsmed eller ædelmetalformgiver, som igennem sine unikke designs og visionære blik har udvist et talent ud over det sædvanlige.

Skt. Loye Prisen blev indstiftet i 1989 for at sætte fokus på og anerkende de mange nye initiativer i et ældgammelt hverv. Et hverv, der strækker sig mange årtusinder tilbage, men som ikke desto mindre stadig rummer en aktualitet og en plads på scenen for moderne kunst og design.

Som noget nyt vil prisuddelingen hvert tredje år ledsages af en udstilling samt et stort udstilling -og aktivitetsprogram i Københavns smykkegallerier og smykkeværksteder. Formålet er at sætte fokus på smykkekunstens samt korpusværkernes mange facetter – fra håndværk til kunst og design.

Modtageren af Skt. Loye Prisen 2012 Annette Dam er udvalgt af en jury bestående af seks prominente personer indenfor guldsmedefaget: Chefdesigner for Georg Jensen Regitze Overgaard, oldermand for Kjøbenhavns Guldsmedelaug guldsmed Mette Saabye, medlem af styrelsen guldsmed Gitte Bjørn, kunsthistoriker Liesbeth den Besten, medlem af 3-mandsudvalget Statens Kunstfond ædelmetalformgiver Katrine Borup samt sølvsmed Allan Scharff, der også stod for udvælgelsen af de fem nominerede til Skt. Loye Prisen 2012.

Hvem er Skt. Loye ?
”Loye,
(lat. Eligius, fr. Éloi), ca. 590-660, fransk biskop og helgen. Han var udlært som guldsmed, blev møntmester ved merovingerhoffet og endte som biskop af Noyon. Sankt Loye er værnehelgen for smede, guldsmede og bønder og vises på billeder sommetider med en kalk, smederedskaber og en hestehov.”
Gyldendal Den Store Danske

Hvem kan få Prisen?
Skt. Loye Prisen er en talentpris indenfor smykker og korpus. Prisen gives til en guldsmed, sølvsmed eller ædelmetalformgiver, der har vist specielle evner og talent for sit fag.

Skt. Loye Prisen skal afspejle branchens helhed, men er ikke kun en håndværkerpris. Industrielle produkter, gerne med en kommerciel vinkel, der opfylder kriterierne, vil også kunne tilgodeses.

Prisen kan eventuelt være fødselshjælper til at få sat et arbejde i produktion eller ro til fortsat kunstnerisk virke.

  • Ansøgere til prisen skal være uddannet fra en fagrelevant uddannelse – normalt indenfor de seneste 6 år – men undtagelsesvis i 2019 indenfor de seneste 7 år
  • Ansøgere skal være danske statsborgere eller være bosiddende i Danmark
  • Ansøgere skal være i gang med en karriere og have et aktivt, selvstændigt virke i faget.