Kjøbenhavns Guldsmedelaug

En dronning værdig – mester, mæcen, monark

Udstilling En dronning værdig på Christiansborg Slot

I anledning af Skt. Loye 2019 har Kjøbenhavns Guldsmedelaug i samarbejde med Christiansborg Slot skabt udstillingen En dronning værdig – mester, mæcen, monark. Udstillingen kan ses i Dronningens Håndbibliotek og Forværelset på Christiansborg Slot. Her kan du opleve spændende eksempler på guld- og sølvværker bestilt af eller til H.M. Dronningen – blandt andet nogle af Dronningens egne smykker og pragtgenstande. Samtidig kan du opleve de tre Skt. Loye nomineredes værker, der er skabt med reference til temaet “En dronning værdig”.

Kærlighedsgaver og brugskunst
Særudstillingen spænder fra smykker til bestik og helt særlige objekter. Se blandt andet Majestætens kendte blomstertiara i grønlandsk guld, som hun bar til Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, kreeret af guldsmed og Laugsbroder Nicolai Appel, et toiletgarniture med margueritter, som den daværende Tronfølger modtog på sin 18-års fødselsdag, og Dronningens egen margretheskål i sølv. Da Rosti i 1985 vandt Dansk Designråds ID-pris, fik de fremstillet et eksemplar hos Georg Jensen Sølvsmedie som en gave til Dronningen, der som barn havde lagt navn til den populære skål.

Helt særligt for udstillingen, kan gæster også se nogle af Regentparrets kærlighedsgaver til hinanden. Oplev den overdådige Nautilpokal, som Dronningen forærede Prins Henrik ved deres sølvbryllup, og den turkise broche på billedet herover. Brochen gav Prins Henrik til Dronning Margrethe på hendes 60-års fødselsdag. Den er tegnet af guldsmed og Laugsbroder Torben Hardenberg og Prins Henrik i fællesskab, og turkiserne til brochen skaffede Prinsen selv på en rejse til Ægypten.

Mester, mæcen, monark
Bag alle udstillingens værker har stået tre aktører: mesteren, der skaber værket; mæcenen, der bestiller værket og monarken, Dronning Margrethe. Det varierer fra værk til værk, hvem der har taget initiativet, men uden Monarken ville ingen af værkerne her være blevet skabt. Mæcenen spiller også altid en afgørende rolle for tilblivelsesprocessen. Nogle gange er det Monarken selv, og andre gange er det for eksempel fonde eller organisationer, som agerer mæcen. Endelig er der Mesteren, som med sin skaberkraft fremtryller de smukke udtryk i værket.

Nominerede til Skt. Loye Prisen 2019
Udstillingen viser også værkerne af de tre nominerede til Kjøbenhavns Guldsmedelaugs Skt. Loye Pris 2019. Prisen uddeles til landets ”up-and-coming” talent, og i år skulle deltagerne præsentere værker inden for emnet ’en dronning værdig’.

De tre Sk-t Loye Nominerede 2019

 

De tre nominerede er:
Laugssøster Marie Rimmen, der har kreeret en række halssmykker under titlen Nattens dronning
Louise Frølund Bech, der udstiller flere fingerringe under titlen To Wear a Crown
Og Laugssøster Nanna Obel, der udstiller brocher monteret på en stor sølvkrave med titlen EN DRONNING…værdig til folkets kærlighed.
(Fotos af deres værker vil være tilgængelige fra slutningen af september 2019).

Praktisk information
Udstillingen kan ses i Dronningens Håndbibliotek og Forværelset, der begge er en del af De Kongelige Repræsentationslokaler.

Hvor: De Kongelige Repræsentationslokaler, Christiansborg Slot
Hvornår: 27. september – 15. december 2019, se åbningstider her
Billetter: Udstillingen er inkluderet i den almindelige entrébillet til De Kongelige Repræsentationslokaler eller en
Fællesbillet til Christiansborg Slot. Køb billetter her

Se værker af:
Nicolai Appel, guldsmed
Claus Bjerring, sølvsmed
Kim Buck, guldsmed
Torben Hardenberg, guldsmed
Arje Griegst, guldsmed
A. Michelsen, guldsmed
Sigvard Bernadotte/Georg Jensen Sølvsmedie, design/fremstilling
P. Hertz, guldsmed
Louise Frølund Bech, smykkekunstner (nomineret til Skt. Loye Prisen 2019)
Marie Rimmen, guldsmed og designer (nomineret til Skt. Loye Prisen 2019)
Nanna Obel, ædelmetalformgiver og grafisk designer (nomineret til Skt. Loye Prisen 2019)

Udstillingen er støttet af:
Statens Kunstfond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Konsul George Jorcks og  Hustru Emma Jorcks Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, I.F. Lemvigh Müllers Fond, Metal Vennerne, Dansk Metal, Aktiv Guld, Frits Pedersen, Ravstedhus.

Læs mere: 
Læs mere om Skt. Loye Prisen
Gå på opdagelse i Smykkernes by 2019, når værksteder, butikker og gallerier afholder særlige aktiviteter på udvalgte dage i september og oktober.

Fotos til download: https://kongeligeslotte.filecamp.com/s/iBnkQjJEpPGAoxQK/fo/13KdI2zEkFYVWNue