Makabre Mesterværker

International smykkeudstilling belyser døden

Med 88 smykker, kunstobjekter og mærkelige genstande, der strækker sig fra år 1300 før vor tidsregning til år 2021 efter vor tidsregning belyser udstillingen dødens kulturhistorie. 

Døden! 

Emnet er tabubelagt, men evigt aktuelt. Tanker om den næsten ”utænkelige” afslutning er blevet udtrykt i smykker, som er blevet båret i døden i årtusinder. Smykker har fulgt liget i graven – de er blevet båret, for at mindes den afdøde, og for at symbolisere håbet om genopstandelse. 

Smykkeskribent Nina Hald siger: ”Udstillingen kombinerer nye værker, lavet specifikt til udstillingen, og historiske og forhistoriske genstande. Vi har med udstillingen forsøgt at fortælle historier som ”taler” til hinanden på tværs af tid. Døden er jo som sådan et uforanderligt tema”.

Udstillingen er skabt over fem temaer. Det begynder voldeligt og med dødens triumf. Men det handler også om forgængelighed. Og så handler det om ritualer ved graven, de levendes forhold til minder og tid – for så at afslutte med forestillingen om det evige liv.

Nina Hald: ”Døden kan jo være foruroligende, men fordi smykkerne er skønne i sig selv og fordi deres håndværksmæssige udførelse er så fantastisk, vil publikum forhåbentligt opleve udstillingen som tankevækkende og på sin vis vigtig. For døden jo en det eneste sikre her i livet”.

Udstillingen er et samarbejde mellem Museum Sønderjylland, smykkeskribent Nina Hald, der har kurateret udstillingen, og guldsmed Bodil Binner.

Makabre Mesterværker på Sønderborg Slot åbner 8. april og kan opleves indtil 23. oktober 2022.

Foto: Museum Sønderjylland