Kjøbenhavns Guldsmedelaug

Hvad er Skt. Loye Prisen?

Vinderen af Skt. Loye Prsien 2015 Christine Bukkehave

Vinderen af Skt. Loye Prisen 2015, Christine Bukkehave flankeret af Oldermand Diana Holstein og HKH Kronprinsesse Mary.

Skt. Loye prisen er den prestigefyldte talentpris på 100.000 kroner, der overrækkes af Kjøbenhavns Guldsmedelaug til en up-and-coming guldsmed, sølvsmed eller ædelmetalformgiver, som igennem sine unikke designs og visionære blik har udvist et talent ud over det sædvanlige. Skt. Loye Prisen blev indstiftet i 1989 for at sætte fokus på og anerkende de mange nye initiativer i et ældgammelt hverv. Et hverv, der strækker sig mange årtusinder tilbage, men som ikke desto mindre stadig rummer en aktualitet og en plads på scenen for moderne kunst og design.

Prisen, der uddeles cirka hvert tredje år, ledsages af en udstilling samt et stort aktivitetsprogram i Københavns smykkegallerier og smykkeværksteder. Formålet er at sætte fokus på smykkekunstens samt korpusværkernes mange facetter – fra håndværk over kunst til design.

Hvem kan få Prisen?
Skt. Loye Prisen er en talentpris indenfor smykker og korpus. Prisen gives til en guldsmed, sølvsmed eller ædelmetalformgiver, der har vist specielle evner og talent for sit fag.

Prisen kan fx være “fødselshjælper”til at få sat et arbejde i produktion eller ro til fortsat kunstnerisk virke.

Skt. Loye Prisen skal afspejle branchens helhed, men er ikke kun en håndværkerpris. Smykkekunst eller industrielle produkter – gerne med en kommerciel vinkel, der opfylder kriterierne – vil også kunne tilgodeses.

– Du skal være uddannet fra en fagrelevant uddannelse indenfor de seneste 6 år
– Du skal være dansk statsborger eller bo i Danmark
– Du skal være begyndt på eller allerede have et aktivt, selvstændigt virke i faget
– Tidligere vindere af Skt. Loye Prisen kan ikke deltage igen. Og man kan kun blive nomineret 2 gange.

Hvem er Skt. Loye ?
”Loye,
(lat. Eligius, fr. Éloi), ca. 590-660, fransk biskop og helgen. Han var udlært som guldsmed, blev møntmester ved merovingerhoffet og endte som biskop af Noyon. Sankt Loye er værnehelgen for smede, guldsmede og bønder og vises på billeder sommetider med en kalk, smederedskaber og en hestehov.”
Gyldendal Den Store Danske