Udstillingen kunne ses i Dronningens Håndbibliotek og Forværelset på Christiansborg Slot. Her kunne du opleve spændende eksempler på guld- og sølvværker bestilt af eller til H.M. Dronningen – blandt andet nogle af Dronningens egne smykker og pragtgenstande. Samtidig kunne du opleve de tre Skt. Loye nomineredes værker, der blev skabt med reference til temaet “En dronning værdig”.
Kærlighedsgaver og brugskunst
Særudstillingen spændte fra smykker til bestik og helt særlige objekter. I rækken var blandt andre Majestætens kendte blomstertiara i grønlandsk guld, som hun bar til Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, kreeret af guldsmed og Laugsbroder Nicolai Appel, et toiletgarniture med margueritter, som den daværende Tronfølger modtog på sin 18-års fødselsdag, og Dronningens egen margretheskål i sølv. Da Rosti i 1985 vandt Dansk Designråds ID-pris, fik de fremstillet et eksemplar hos Georg Jensen Sølvsmedie som en gave til Dronningen, der som barn havde lagt navn til den populære skål.
Helt særligt for udstillingen, kunne gæster også se nogle af Regentparrets kærlighedsgaver til hinanden. Således kunne den overdådige Nautilpokal, som Dronningen forærede Prins Henrik ved deres sølvbryllup, og den turkise broche på billedet herover, ses. Brochen gav Prins Henrik til Dronning Margrethe på hendes 60-års fødselsdag. Den er tegnet af guldsmed og Laugsbroder Torben Hardenberg og Prins Henrik i fællesskab, og turkiserne til brochen skaffede Prinsen selv på en rejse til Ægypten.
Mester, mæcen, monark
Bag alle udstillingens værker har stået tre aktører: mesteren, der skaber værket; mæcenen, der bestiller værket og monarken, Dronning Margrethe. Det varierer fra værk til værk, hvem der har taget initiativet, men uden Monarken ville ingen af værkerne her være blevet skabt. Mæcenen spiller også altid en afgørende rolle for tilblivelsesprocessen. Nogle gange er det Monarken selv, og andre gange er det for eksempel fonde eller organisationer, som agerer mæcen. Endelig er der Mesteren, som med sin skaberkraft fremtryller de smukke udtryk i værket.
Værker af:
Nicolai Appel, guldsmed
Claus Bjerring, sølvsmed
Kim Buck, guldsmed
Torben Hardenberg, guldsmed
Arje Griegst, guldsmed
A. Michelsen, guldsmed
Sigvard Bernadotte/Georg Jensen Sølvsmedie, design/fremstilling
P. Hertz, guldsmed
Louise Frølund Bech, smykkekunstner (nomineret til Skt. Loye Prisen 2019)
Marie Rimmen, guldsmed og designer (modtager af Skt. Loye Prisen 2019)
Nanna Obel, ædelmetalformgiver og grafisk designer (nomineret til Skt. Loye Prisen 2019)
Udstillingen var støttet af:
Statens Kunstfond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Konsul George Jorcks og Hustru Emma Jorcks Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, I.F. Lemvigh Müllers Fond, Metal Vennerne, Dansk Metal, Aktiv Guld, Frits Pedersen, Ravstedhus.
Kjøbenhavns Guldsmedelaug
Oldermand: Lone Løvschal
Sekretariat: Charlotte Kjær
Maglekildevej 5D
4000 Roskilde
Skt. Loye prisen
Om Lauget